pondělí 12. března 2012

Pizza jako žádná jiná

Je mi jasné, že se může zdát, že pizza je už dnes takovou klasikou, na které se nedá nic zkazit, a není na ní nic zázračného. Zkazit se na ní asi opravdu moc nedá, jak praví jeden pořekadlo: "Pizza je jako sex - i když nestojí za nic, je pořád ještě dost dobrá." Ale na druhou stranu se na ní dá ještě hodně vylepšit a v neposlední řadě - je to naprosto geniální "zbytkové" jídlo! Na pizzu narvete skoro všechno. A chutná to bezvadně.
Recept na těsto, který sem píši, jsem mnohokrát vyzkoušela a nikdy nezklamal. Popravdě, už nikam na pizzu nechodíme, protože jsme byli zklamáni :-). Vážně! 

Ingredience:
350g hladké mouky (pokud narazíte na pizza mouku, jenom dobře, ale z hm to jde úplně stejně)
220ml vody
20ml olivového oleje (naposled mi došel, tak jsem dala jiný, ale olivový je lepší)
1/4 kostky droždí / 4g sušeného
lžička soli
lžička cukru

Nejdříve si v hrnečku rozděláme važnou vodu s cukrem, rozdrobíme do něj droždí a necháme stát na teplém místě (dávám k topení) dokud nevzejde kvásek.
Mezitím si do mísy navážím 350g mouky, osolím a přidám zbytek vody a olej, nakonec přidám i kvásek. Všechno v míse smísím. Vzniklé těsto vyklopíme na pracovní plochu a hněteme, hněteme, hněteme....těsto se musí stát vláčným a pružným. Tato část je nejdůležitější - vše závisí na tom, jak dobře těsto zpracujete, kolik si s ním dáte práce a kolik mu věnujete pozornosti a "lásky" - to se nám pak všechno vrátí ve výsledku.
Rychlý test hotového těsta - roztáhněte jej a pokud jím prosvítá světlo bez toho, že by se trhalo, máte vyhráno. Udělejte bochánek, posypte moukou, zakryjte utěrkou a šup s ním do tepla na 30min.
Po vykynutí rozdělte na dvě části, udělejte z těsta bochánky, zmáčkněte je a pak roztahujte do té doby, než bude těsto slaboučké. Tuhle část tedy vychytanou nemám - vždycky jsem to chtěla dělat jako ti italští pekaři, kteří s těstem různě hází...podle mě si každý musí najít nějaký grif. Jediný tip ode mě - pokud těsto roztahujete položené na ploše, postupujte od středu tak, že si vždy těsto blíže ke středu "přidržíte" jednou rukou (přimáčknete k ploše) a druhou rukou táhnete směrem k okraji. Není dobré mezi oběma rukama dělat příliš velké mezery, tzn. snažit se vytáhnout velký kus. Těsto je pak nerovnoměrně tlusté, snadno také dojde k jeho trhání. Já osobně se snažím jenom o takový ovál (záleží také na velikosti plechu), líbí se mi, že pizza není dokonalá, je vidět, že je domácí a poctivá. 

Pak už jen rajčatovou omáčku a vše, co máte rádi. Pokud to jde, nedávejte kečup, ale udělejte si omáčku sami. Je to primitivní a skvělé. 

1 plechovka sekaných rajčat
1-2 stroužky česneku, jak kdo rád, nasekané
bazalka, oregáno (nejlépe čerstvé)
sůl, pepř
3 lžíce olivového oleje

Vše nalejte do nádoby a rozmixujte tyčovým mixérem (nebo přímo v mixéru, každý podle svého) a je to. Pak už jen nalejte na pizzu, přidejte vše, co máte rádi, pečte na max (mám el. troubu, horkovzdušnou el. troubu, peču na max, nevím však, jak je na tom plyn). Trvá to jen pár minut. :-)


Fota nejsou profesionální (mobil), ale k dokreslení představy to myslím bude stačit.

Směs ingrediencí

Těsto před zpracováním


Těsto po zpracování

Nakynuté těsto

Pizza č.1 připravená k použití

Hotová pizza


Paya