sobota 2. června 2012

Bylinková zahrádka za oknem

Jsou tomu již skoro dva měsíce, co jsem začala realizovat jeden ze svých snů - bylinkovou zahrádku. Jelikož nedisponuji ani zahradou, ani balkonem, mojí jedinou možností (krom pěstování v bytě, což mi přijde přes většinu roku zbytečné, zabírá to hodně místa a hlavně rostlinky tak dobře nejdou) bylo začít s pěstováním v trhlících za oknem. Jako vždy pro mě, panelákové dítě, žádný problém :-D. Možná právě v tom tkví tajemství úspěchu - moc nad tím nepřemýšlet.

Jednoho takového ne moc krásného dne v první půlce dubna jsem se nenáhodou ocitla v Hornbachu, kde tehdy měli malé sazeničky bylinek.Neodolala jsem. K  nákupu zásuvek a vypínačů tedy přibily dva truhlíky 60cm a mé první bylinky k osazení jednoho z nich (a do druhého spousta primulí, které pak udělaly místo druhé bylinné várce). A hlína. Koupila jsem speciální zem na bylinky a zelené rostliny (20l - víc bych neuvezla a ani jsem větší neviděla, ale možná se pletu).
A tak se 14.4. zrodil můj první truchlík!
Obsah: petržel, pažitka, oregáno, šalvěj a malinká levandule, která dostane svůj větší květináč, až trochu povyroste. Nechtěla jsem kupovat příliš vzrostlé rostliny, chtěla jsem si je takříkajíc vypiplat. Na druhou stranu ale nemám sebevědomí na pěstování ze semínek (tedy měla jsem až do té doby, než mi malé vyklíčené kytky někdo rozházel i s hlínou po celé podlaze...kdo to asi byl :-D).
Další truhlík jsem osazovala zhruba o měsíc později na začátku května - do té doby v něm byly primule a nebyl čas na nákupy bylinek a hlíny (20l cca na jeden truhlík, chtělo by to víc).Osadbu jsem nakoupila různě, krásné malé sazeničky mají na trhu na Chodském náměstí, kdybych to byla věděla, určitě bych prvně byla zašla tam. Tak příště.


Obsah: máta, bazalka, tymián, rozmarýn. Ten malinkatej je právě z Chodského. Už je tomu měsíc a mi bylinky za oknem krásně bují a rostou. Když jsem nedávno sekala petrželku a pažitku, úplně na mne dýchlo dětství, kdy děda před obědem dával čerstvě utržené, nasekané bylinky do polévky. Ta vůně byla úžasná!
Nebo takový čerstvý mátovo-šalvějvý čaj před spaním nebo na zlobivý žaludek! Nebo pečené brambory s olivovým olejem, česnekem a tymiánem! Tak by člověk mohl pokračovat donekonečna...
Stav k 27.5.




Z nějakého mně neznámého důvodu obr. nemůžu přetočit
Vzhledem k omezenému množství zeminy doporučuji přihnojovat. Od kamarádky D. jsem dostala organické hnojivo z Hornbachu (tímto děkuji!!) a používám jej cca podle návodu. 
 
Přeji hodně štěstí při pěstování! Z mé zkušenosti se to vyplatí!
Paya